Ghid de montare a țiglei metalice- Partea II

Ghid de montare a țiglei metalice- Partea II

Șortul de jgheab vine montat la streașina de deasupra și este elementul de închidere, care ajută la prevenirea unor eventuale infiltrații, care pot apărea în urma unor precipitații abundente.

Acest șorț are un rol foarte important deoarece dirijează scurgerea apei. Acesta se montează deasupra asterealei și sub folia anticondens.

Distanța între punctele de fixare va fi de 400-500 mm unul de altul.

Folia anticondens se montează de la streașină spre coamă, perpendicular pe căpriori. Aceasta trebuie montată astfel încât să depășească cu 200 mm perimetrul pereților, și la streașină, și la fronton.

Se capsează mai întâi folia anticondens de cărpriori, iar apoi se fixează definitiv cu niște contrașipci, pentru a se asigura spațiul de ventilare corespunzător.

Folia nu trebuie tensionată, pentru a permite variații ale acesteia, atunci când au loc diferențe de temperatură.

MODALITATEA DE MONTARE A PANOURILOR DE ȚIGLĂ METALICĂ

Panourile de țiglă de metalică se livrează în funcție de dimensiunea acoperișului.

Dacă un acoperiș are o pantă pana la 4-4,34 m, panourile sunt livrate la lungimea pantei. În acest caz montajul lor este unul foarte simplu.

CÂND SE MONTEAZĂ.

Atunci când vine vorba despre montarea țiglei metalice, un rol important îl are geometria acoperișului și modul în care se montează panourile de țiglă. Acesta trebuie să fie unul consecutiv, pentru ca panourile să se îmbine perfect.

Dacă se întâmplă ca panta acoperișului să aibă o lungime mai mare de 4,5 m, panourile de țiglă trebuie livrate astfel încât lungimea apei să fie acoperită de 2, 3 sau chiar mai multe rânduri de panouri.

De asemenea, trebuie să se țină cont de geometria șarpantei. Laturile trebuie să fie paralele și/sau perpendiculare. Pentru a stabili acest lucru, se pot măsura diagonalele apei, care trebuie să fie egale, iar coama paralelă cu streașina sau lateralele paralele.

Dacă totul este în regulă, putem spune că acoperișul este unul satisfăcător.

Mai întâi se prind două sau trei panouri, se verifică dacă sunt paralele cu streașină și se reglează dacă este nevoie.

Trebuie precizat faptul că, nu este indicat ca țigla metalică să se monteze pe o pantă mai mică de 140, pentru ca apa pluvială să se poată scurge de pe acoperiș.

DOLIA

Un alt accesoriu important al acoperișului este dolia, care se montează la intersecția a două ape, în care acestea se îmbină pe interior.

Aceste imbinări sunt considerare cele mai importante din întregul sistem de acoperiș. De aceea trebuie respectate toate regulile de montare.

Acest accesoriu se montează sub panourile de țiglă metalică, cu scopul de a prelua tot debitul creat de apa pluvială. Se fixează la nivelul șipcilor de pe șarpantă cu niște scoabe din tablă. Scoabele se prind de marginile ei, apoi de șipcă, cu autofiletante cu garnitura.

Panourile de țiglă trebuie să se suprapună peste dolie cu cel puțin 100 mm. Între dolie și panourile de țiglă ar fi bine să fie puse profile de etanșare.

Dolia are, de obicei, laturi de 250-300 mm. Dar, dacă pantele care se scurg în dolie au suprafețe și unghiuri de înclinare mai mari, este nevoie de o dolie specială cu laturile mai mari decât cele obișnuite.

Se știe foarte bine că rolul doliei este acela de a prelua debitul apei pluviale de pe acoperiș. Prin urmare, aceasta nu trebuie străpunsă sub nicio formă.

Așadar, se prind scoabele, se pune folia anticondens, se prinde șipca, se pune dolia, apoi se montează țigla metalică.

COAMA

Înaintea de montarea coamei se prinde grinda, căpriorul, astereala, folia anticondens, șipca verticală, șipca orizontală, țigla metalică.

Coama se montează la intersecţia a două ape în care acestea se îmbină înspre exterior. Ea trebuie așezată în așa fel încât să se suprapună simetric peste panourile de țiglă metalică.

La coamă, folii anticondens se suprapun pe orizontală, unele peste altele.

Dacă folia trebuie extinsă pe lungime, legătura se face

în dreptul unui căprior, asigurând o suprapunere de cel

puţin 100-150 mm.

Pentru o bună circulație a aerului și o ventilare corespunzătoare a spațiului dintre țigla metalică și folia anticondens, trebuie avut grijă ca panourile de țiglă să nu se unească la îmbinările de coamă.

Ghid de montare a țiglei metalice- Partea II

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus
Call Now Button