Accesoriile acoperișului tău și rolul acestora- Partea I

Accesoriile acoperișului tău și rolul acestora- Partea I

Atunci când se instalează un acoperiș din țiglă metalică, este important de conștientizat faptul că este vorba despre un sistem de componente individuale care sunt legate unele de altele și care depinde de instalarea corespunzătoare a fiecărei componente în parte, pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Înțelegerea acestui lucru va contribui la o instalare a sistemului de acoperiș mult mai ușoară, mai sigură și mai puțin confuză. Accesoriile unui acoperiș au un rol foarte important în ceea ce privește calitatea unui acoperiș și rezistența sa în timp.

Acoperișurile metalice au fost întotdeauna învelitori premium. O scurtă privire la cum s-au dezvoltat acestea de-a lungul secolelor va ajuta instalatorul să înțeleagă de ce și cum diferite stiluri de acoperiș, tipuri de panouri, materiale și metode de instalare au evoluat de-a lungul timpului. Fiecare componentă a apărut pentru a rezolva problema acoperișului. Unele au fost create pentru a preîntâmpina anumite situații unice de acoperire.

Iată care sunt accesoriile care se folosesc când se montează un acoperiș din țiglă metalică, o învelitoare din ce în ce mai folosită pentru diferite tipuri de construcții.

Coama rotundă reprezintă elementul de legătură dintre două ape și este plasat în linie dreaptă sau înclinat, unind în partea superioară două planuri. Aceasta se folosește la realizarea acoperișurilor din țiglă metalică și are rolul de a preveni infiltrațiile.

Coama dreaptă se folosește în special pentru acoperișurile cu tablă cutată. Se montează la intersecția dintre două ape, închizând acoperișul în partea superioară. De asemenea, are rolul de prevenire a infiltrațiilor.

Din punct de vedere al execuției coama dreaptă este realizată ca două șorturi de streașină ce sunt unite printr-un element de legătură. Unghiul de unire în ambele părti este de 90 grade. Dacă unghiul dintre cele două ape este foarte ascuțit este bine să se folosească coama dreaptă.

Semicoama este un accesoriu necesar acoperișurilor formate dintr-o singură apă și care nu se mai lipesc de altă apă sau perete. Aceasta are rolul de a închide acoperișul în partea superioară și de a împiedica infiltrațiile să pătrundă sub învelitoarea de țiglă metalică.

Închidere coama este un element folosit pentru a închide etanș coama rotundă pe capetele acesteia. Acesta este practic cu capac și totodată un accesoriu de tinichigerie care este montat la extremitățile coamei rotunde, dispusă în plan drept sau înclinat. De obicei, acest accesoriu este fabricat din tablă plană cu grosimea de 0,5 mm.

Pazia (Bordura fronton) realizează închiderile exterioare de tip perimetral ale acoperișului îmbrăcând structura din lemn. Închide acoperișul în părțile laterale acoperind marginile șarpantei.

Acest accesoriu se montează peste scândura de pazie, ulterior fixării plăcilor de țiglă. Pe scândură se montează cu ajutorul unor şuruburi autoforante la distanţa de 400 mm-500 mm.

Pazia cu colector este un element de tinichigerie care protejează acoperișul de infiltrații în zona frontoanelor evazate.

Pazia de streașină este un element decorativ care maschează elementele din lemn. Aceasta se montează la capetele grinzilor și căpriorilor, în plan vertical formand un fundal în spatele jgheaburilor.

Șortul streașină este elementul de tinichigerie se așază sub marginea învelitorii făcând legătura cu sistemul de drenaj. Acesta are rolul de a permite scurgerea apei sau a condensului de pe folie sau învelitoare în jgheab.

Racordul calcan se folosește la îmbinarea învelitorii cu o suprafață verticală. Aceasta asigură închiderea acoperișului la pereții sau zidurile care mărginesc șarpanta. Se fixează pe țiglă și se bagă în perete. Pentru izolarea sa se folosește mastic siliconic.

Accesoriile pentru acoperiș au un rol atât estetic, cât și de siguranță. Cu cât accesoriile sunt mai de bună calitate, cu atât acoperișul unei case va fi montat mai bine și va rezista în timp oricăror condiții climatice.

Texyda Rom, partener Wetterbest pune la dispoziție o serie de accesorii de cea mai bună calitate care vor contribui la o etanșare perfectă a acoperișului casei tale, acesta va rezista în timp la diverse intemperii.

Pe site, la categoria accesorii acoperiș vei găsi mai multe informații despre sistemul complet de acoperiș Wetterbest.

Există o gamă largă de accesorii pentru acoperiș, după cum s-a putut observa. Pe lângă cele prezentate în acest articol, la montarea unui acoperiș mai este nevoie de dolie, colector fronton, bordură calcan, șort rupere pantă perete vertical, șort rupere pantă, opritoare de zăpadă, piaptăn streașină etc. Despre acestea vom vorbi într-un articol viitor.

Accesoriile acoperișului tău și rolul acestora- Partea I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus
Call Now Button